Intr-un moment în care primești probabil multe întrebări din partea oamenilor și poate unele decizii luate la nivel intern sunt intens discutate, este esențial să-ți susții propriul punct de vedere cu fermitate și curaj, dar fără a deveni agresiv. Să fii liderul asertiv care știe să fie alături de echipă cu o vorbă bună, dar și cu o abordare care denotă siguranță de sine, hotărâre. Poate inițial vor contesta această abordare, dar, probabil nu va fi o reacție pe termen lung. Într-o perioadă nesigură, echipa are nevoie de lideri care pun preț pe asertivitate, pe comunicarea cu onestitate a propriilor idei, sentimente.
Asertivitatea este acea cale prin care poți câștiga respect și autoritate, fără a înstrăina niciun membru al echipei tale. Să fii asertiv în mod corect înseamnă să-ți exprimi nevoile legitime, dorințele, ideile și sentimentele mai ales în această perioadă incertă și, astfel, să creezi relații oneste cu ceilalți, permițând în același timp colegilor să răspundă cu propriile nevoi, dorințe, idei și sentimente. Există multe avantaje când alegi să fii asertiv în modul corect. Comunicând constant și exprimând poziția companiei în diferite circumstanțe vei câștiga respect. Oamenii îi apreciază pe cei care își pot exprima sincer sentimentele și nevoile într-o manieră pașnică.
Poți dezvolta relații autentice cu membrii echipei când împarți reacțiile sincere cu ceilalți și îi încurajezi să facă același lucru. În plus, exprimarea sentimentelor tale cu privire la comportamentul altor persoane contribuie semnificativ la corectarea și îmbunătățirea acestor comportamente.
Liderii care nu sunt suficient de asertivi nu reușesc să se depășească pe ei înșiși și au probleme în a se poziționa în echipă. De multe ori această situație este exploatată de alții – mai curajoși. De regulă, principala temere a liderilor este conflictul și ajung să-și sacrifice integritatea și să-și nege sentimentele personale, iar asta poate duce la resentimente și la relații deteriorate în cadrul echipei.
O altă temere pe care o poți avea față de leadership-ul asertiv este aceea de a nu fi perceput agresiv. Însă asertivitatea și agresivitatea sunt două noțiuni complet diferite. Asertivitatea nu înseamnă să fii arogant sau lipsit de respect față de ceilalți, ci este o expresie directă, onestă a propriilor idei și sentimente. Spre deosebire de agresivitate, aceasta nu implică rănirea emoțională a unei alte persoane sau încălcarea drepturilor sale.
Liderii asertivi cresc:
Liderii agresivi cresc temerea de a:
Leadership-ul asertiv e o nouă provocare, ce-i drept, abia ne intrasem în mână cu leadership-ul. Însă leadership-ul poate aluneca ușor în pasivitate și acest lucru nu este deloc benefic pentru o companie mai ales într-o perioadă în care suntem cu privirea pe bugete și punem preț pe performanță. Primele simptome ale leadership-ului pasiv sunt:
La fel ca multe abilități de conducere, asertivitatea poate fi învățată și întreținută, prin practică regulată.
Joseph Folkman autorul a peste 13 cărți despre leadership, printre care „Drive Leadership Success by Magnifying Your Strengths”, „The Extraordinary Leader”, „Turning Good Managers into Great Leaders” povestește în Forbes:
De când copiii mei erau mici, i-am încurajat să devină „mai puternici”. Le-am spus să nu aștepte ca lucrurile să se întâmple, ci să le facă să se întâmple și că una dintre cheile succesului în viață este să fie asertivi. Uneori îmi place să-mi testez propriile sfaturi, așa că m-am hotărât să văd ce impact are asertivitatea asupra leadershipului. Există vreo diferență între acei manageri care își cântăresc cu atenție opțiunile și cei care doar „merg” și „fac”?
Pentru a afla, Folkman a chestionat liderii din mediul de Research & Development, pentru a vedea gradul lor de asertivitate și judecată bună. Liderii care au fost calificați ca având o judecată bună, dar mai puțină asertivitate au avut doar 4,2% șanse să fie considerați lideri eficienți.
Pe de altă parte, liderii care s-au clasat pe poziții ridicate în ceea ce privește asertivitatea, dar mai puțin în ceea ce privește judecata bună, au avut șanse de 12,5% să fie calificați ca lideri buni. Cu toate acestea, liderii care s-au clasat la nivel înalt, atât în ceea ce privește asertivitatea, cât și judecata bună au avut 71% șanse să fie considerați unii dintre cei mai buni lideri.
În sine, asertivitatea nu poate fi trăsătura singulară a unui lider, dar este o caracteristică extrem de valoroasă. Cercetările arată că liderii care sunt percepuți ca fiind mai asertivi sunt, de asemenea, percepuți ca fiind mai cinstiți și având o integritate mai mare decât cei care nu sunt asertivi.
Pentru a fi un un lider asertiv, Joseph Folkman propune câteva acțiuni pe care le poți transforma într-o practică zilnică:
Perioada aceasta ne determină să ne șlefuim și mai bine abilitățile și să le dăm aripi în noi direcții. Să fim mai siguri, mai hotărâți atunci când vorbim oamenilor din echipă. Ca în orice început nou, ai nevoie de ghidare, de cineva aproape care să te îndrume când întâmpini dificultăți în drumul spre leadership asertiv.
Lucrând cu un coach înveți să:
Dacă ar fi să alegi o abilitate la care să lucrezi pentru a o îmbunătăți, asertivitatea ar trebui să fie pe lista ta. Și nu pentru că a fi asertiv este o trăsătură atât de minunată sau în trend acum, ci pentru că te ajută să dezvolți și alte abilități de coordonare a echipei precum: comunicarea eficientă, încurajarea lucrului în echipă și a colaborării, crearea unei culturi a inovației, crearea unui mediu de lucru bazat pe siguranță. În mod ironic atunci când simți lipsă de încredere în sine sau teamă, vorbește deschis oamenilor. E primul pas spre leadership-ul bazat pe asertivitate.
Sursa articol: https://www.wearehr.ro/leadership-asertiv/
Mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată!