Acum, cand deja ati angajat persoana cea mai potrivita pentru copilul dumneavoastra, a sosit momentul sa o prezentati familiei si sa inceapa activitatea.
Pentru o integrare rapida este bine sa existe o perioada in care bona sa fie acasa cu un membru al familiei, de preferat chiar persoana care s-a ocupat de cel mic pana in aceste moment (mama, bunica, tata, fosta bona, etc). Aceasta va petrece primele zile observand activitatea de zi cu zi a copilului, modaliatea de interactiune cu copilul.
Este de preferat ca tot in aceste zile de acomodare sa i se puna bonei la dispozitie un caiet (o lista) cu informatii importante despre:
copil (tabieturi, alergii, medicamente ce pot fi administrate in ce situatii si in ce dozaj, etc)
persoane de contact in cazuri de urgenta (medic, parinti, bunici);
regulile casei – igiena personala, convorbiri telefonice, urmarit programele TV, fumatul - activitati ce ii sunt premise si activitati interzise;
disciplina- cum sa reactioneze la comportamente nedorite, care este programul zilnic ce trebuie respectat (ore de masa /somn/ joaca, cerinte pentru igiena corporala a copilului);
siguranta si joaca: care sunt regulile familiei pentru programele TV, folosirea calculatorului, locuri de joaca si jucarii interzise. De asemenea bona trebuie informata daca exista sistem de alarma, cum sa-l activeze/ dezactiveze, cum procedeaza daca acesta porneste din intamplare.
alte informatii pe care dumneavoastra le considerati importante.
Pe masura ce bona se acomodeaza cu cerintele dumneavoastra puteti sa o lasati, treptat sa desfasoare singura anumite activitati, dumneavoastra doar supervizand. Daca totul este in regula, mariti perioada de timp in care aceasta ramane singura cu copilul, pana cand acopera toata paleta de activitati.
In momentul in care sunteti convinsi ca se descurca singura, respectand cerintele dumneavoastra, o puteti lasa pe cont propriu. Este posibil ca la inceputul acestei perioade sa va contacteze telefonic pentru anumite informatii suplimentare privitoare la activitatile desfasurate.
Este evident, cheia unei bune colaborari este comunicarea. Asa ca, daca este posibil, faceti-va un obicei din a discuta cu bona la inceperea activitatii zilnice si la sfarsitul zilei de lucru. Este important pentru ea sa stie daca peste noapte / in lipsa ei, au avut loc diferite evenimente: copilul nu a dormit bine, a plans, nu a mancat etc. Aceleasi informatii i le puteti solicita si dumneavoastra la finalul zilei: cat /ce cantitate a mancat copilul, ce activitati au desfasurat impreuna, au existat comportamente diferite fata de cele normale (a fost mai agitat, a plans mai mult, nu a dormit, a avut febra etc).
La anumite perioade puteti discuta cu bona privitor la activitatea pe care o desfasoara, ii puteti acorda feed-back-ul dumneavoastra, o puteti intreba daca ea considera ca se descurca, daca are anumite dificultati in activitatea pe care o desfasoara (daca raspunsul este afirmativ, discutati impreuna diferite modalitati de a le surmonta).
Mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată!