CÂND PREA MULTĂ PRODUCTIVITATE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, MAI PUȚINĂ


 

CÂND PREA MULTĂ PRODUCTIVITATE ÎNSEAMNĂ, DE FAPT, MAI PUȚINĂ

Ce nu funcționează?

,,Opt trucuri științifice care vor schimba fundamental modul în care muncești’’, „Patru metode garantate de a face de două ori mai multe lucruri într-o zi’’ sau ,,Nouă secrete ale productivității furate de la oamenii de succes’’ sunt doar câteva exemple de articole foarte populare când vine vorba de productivitate. Încercarea și dorința de a fi cât mai productivi este oglindită foarte clar de numărul cărților, blog-urilor și aplicațiilor apărute care promit că au aflat secretul productivității și care, în 3 sau maxim 5 pași, ne vor schimba viața.

Ai zice că, odată ce avem toate aceste secrete ale productivității la dispoziție, eficiența noastră ar trebui să se afle la cote maxime astfel că am înceta această căutare pentru un nou truc sau un nou app. Doar dacă e posibil ca toate aceste ,,secrete’’ care promit o schimbare drastică de la o zi la alta să fie inutile?

Nu mă înțelegeți greșit: nu e nimic rău în a încerca să fim mai productivi și în a ne eficientiza modul în care muncim. Însă, oricât ne-am dori să existe un singur instrument sau secret magic, care să producă o schimbare drastică instant, realitatea nu arată deloc așa. Noi, oamenii, avem nevoie de timp și exercițiu pentru a ne modifica comportamentul, iar asta rămâne valabil și când vorbim de productivitate. În continuare vom discuta despre 3 astfel de sfaturi miraculoase și motivele pentru care ele nu funcționează.

 

Ce trucuri nu funcționează când vine vorba de productivitate?

 

Trezitul cât mai devreme = extra productivitate

O mare parte dintre experții în productivitate sunt adepții trezitului cât mai devreme. Indiferent dacă ești sau nu o persoană matinală, dacă nu te trezești înainte de ora 6, ai pierdut deja startul și nu mai poți recupera. Acesta este un exemplu foarte bun de informație distorsionată, bazată probabil pe un succes personal și extrapolată la întreaga populație. În cazul meu, trezitul devreme înseamnă, de cele mai multe ori, o stare de somnolență pentru aproape toată ziua, o cafea în plus, și o stare generală de oboseală.

Cercetările arată că programul de somn e un lucru foarte personal, dar nu și greu de identificat. Într-adevăr o parte din populație are tendința de a se trezi mai devreme și de a fi productivă în prima parte a zilei. Aceștia sunt și cei pentru care sfatul de mai sus funcționează perfect deoarece se aliniază tendinței lor naturale și nu vine împotriva ei. Totuși, există și persoane care preferă să se trezească mai târziu iar momentul de productivitate maximă este pentru ei în a doua parte a zilei.

 

O abordare diferită:

Sarcinile pe care le avem de făcut, tipul jobului, precum și abilitățile și trăsăturile noastre fac ca o soluție standard să nu fie viabilă. Așadar, nu putem garanta altora că o metodă folosită de noi va funcționa exact la fel și în cazul lor și nu ne putem aștepta ca o metodă care a funcționat pentru un prieten sau un guru va fi exact soluția și pentru noi. Cheia e personalizarea! A ne informa despre trucurile și metodele pe care le folosesc alte persoane poate reprezenta o sursa de inspirație sau o nouă perspectivă când avem nevoie de idei noi.

Dar aceste informații ar trebui urmate de întrebări precum: Cât de potrivită este această metodă trăsăturilor mele sau jobului meu? Iar răspunsul să fie unul cât mai sincer și, pe cât posibil, bazat pe observații reale și nu evaluări subiective.

 

Incepe cu sarcina cea mai grea vs. începe cu ceva ușor

Începe ziua cu cea mai dificiă sarcină deoarece așa vei avea siguranța că ai realizat ceva important în ficare zi, spun unii dintre specialiști. Cealaltă tabără însă vine cu un sfat complet opus: începe cu un task ușurel, dar care, odată finalizat, îți aduce satisfacție, deoarece e important să începi ziua cu o victorie mică, dar sigură. Asta te va motiva pentru a realiza și sarcinile mai dificile. Ei bine, de acestă dată, nu avem doar informații nepersonalizate, ci și complet opuse. Care e varianta corectă?

 

O abordare diferită:

Răspunsul, după cum probabil intuiți, este niciuna…sau ambele. Aceste două variante de a ne începe ziua sunt amândouă utile, dar în momente sau joburi diferite. Uneori, când știm că avem o sarcină importantă alături de un deadline presant desigur că vom alege prima opțiune și ne vom asigura că acesta e prima realizată. Însă, cel mai probabil, în majoritatea zilelor o sarcină mai ușoară cu care să ne delectăm dimineața alături de o cană mare de cafea (sau ceai, după preferințe) poate fi exact ceea ce avem nevoie. A fi mereu în ,,tabăra de productivitate’’ în care ne trezim la și începem cu un duș rece și sarcina cea mai dificilă, înseamnă, pe termen lung, o viață de stres constant. Și nu asta ne dorim, nu-i așa?

 

Aplicațiile de producitivitate- cu cât mai multe, cu atât mai bine

Liste cu lucruri de făcut, instrumente de luat notițe, platforme de monitorizare a timpului sau de project manenegement. Unele blochează distragerile, altele înregistrează date și îți planifică ziua. O nouă aplicație, mai multă productivitate, datorită acelui nou feature special. A încerca lucruri noi, a descoperi noi interfațe colorate sau a începe un nou obicei poate fi foarte distractiv și antrenant. Pentru fiecare metodă sau sfat propus de speciliști, există minim 3 aplicații care promit să îți facă viața mai ușoară și mai eficientă. Iar unele au chiar principii solide de psihologie comportamentală la bază. Majoritatea însă, nu. Doar simpla căutare printre imensitatea de variante poate reprezenta o pierdere de timp destul de însemnată. Iar la acesta se adaugă, de cele mai multe ori, testarea mai multor astfel de aplicații sau tool-uri pentru a decide care ni se potrivește.

 

O abordare diferită:

Un bucătar bun folosește cuțite ascuțite, însă nu cuțitele sunt cele care gătesc. Același principiu se aplică și când e vorba de aplicații și productivitate: atâta timp cât căutăm un instrument care să facă munca în locul nostru, vom eșua și vom fi într-o căutare continuă pentru ceva mai nou, mai ,,updatat’’. Aplicațiile sunt însă doar instrumente, menite să ne ajute să facem anumite sarcini mai eficient sau mai ușor.

Pentru a fi productivi, e nevoie de abilitățile potrivite combinate cu aplicațiile potrivite. Iar abilitățile sunt primele pe care trebuie să le dezvoltăm. Printre acestea se numără abilitatea de a ne cunoaște momentele de productivitate pe durata unei zile, abilitatea de a evalua corect timpul necesar realizării unei sarcini, ablitatea de a prioritiza și de a alege care sunt sarcinile cu adevărat importante, etc. Nici o aplicație nu poate face asta în locul nostru, însă ne poate ajuta odată ce am dobândit aceste competențe. Noi suntem bucătarii.

 

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile pentru productivitate răspândite peste tot pe internet. Unele s-ar putea să funcționeze pentru tine, altele nu. E important să ne amintim din când în când că a fi productiv nu înseamnă a căuta cât mai multe scurtături, ci a face lucruri.  A face ceea ce avem de făcut. În momentul în care petrecem mai mult timp căutând noi instrumente sau planificându-ne lista de lucruri de făcut decât chiar făcând acele sarcini de pe listă, e clar că nu suntem productivi și că acestă căutare s-a transformat într-un alt mod de a procrastina. Moment în care e cazul să abandonăm acestă căutare și doar să trecem la treabă.

https://www.wearehr.ro/cand-prea-multa-productivitate-inseamna-de-fapt-mai-putina/?utm_source=Facebook&utm_medium=social&utm_campaign=WeAreHR&utm_term=prea-multa-productivitate-inseamna-de-fapt-mai-putina%2F&utm_content=prea-multa-productivitate-inseamna-de-fapt-mai-putina&fbclid=IwAR3dry1p6QU-REo4f140T6yiXlpZ71TpKkUH0RXMZll0nQB_nAqZ3YDia9E


Arhiva articole

Exprimă-ţi opinia!

Mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată!


Sus