Maria Montessori (n. 31 august 1870, Ancona, Italia — d. 6 mai 1952, Noordwijk, Olanda), medic și pedagog italian, a fost una dintre cele mai importante personalități din istoria recentă a pedagogiei, care a creat o metodă specială de educare a copiilor foarte tineri, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa.
Confruntându-se cu rezistența spiritului conservator al tatălui său, dar înarmată cu sprijinul mamei sale, Montessori a absolvit cu mare onoruri Universitatea din Roma, în 1896, în urma căreia a devenit prima femeie medic din Italia.
După o perioadă de lucru în spitale, Maria Montessori a organizat diverse activităţi în mediul copiilor, până când, pasionată de ei, a ajuns să înţeleagă este că acei copii plasaţi într-un mediu în care activităţile sunt proiectate pentru a le susţine dezvoltarea naturală au puterea de a se educa singuri. Mai târziu s-a referit la acest fapt cu numele de autoeducaţie. În 1914 ea scria „Nu am inventat o metodă de educaţie, pur şi simplu le-am dat unor copii mici şansa de a trăi”.
După succesul pe care l-a avut instituind Școala Ortofrenică, începând din 1925, mai mult de 1000 de școli au fost deschise în America. Treptat, însă, școlile Montessori au căzut din favoare; până în 1940 mișcarea a dispărut și au rămas doar câteva școli. Odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial, Montessori a fost nevoită să fugă în India, unde a elaborat un program intitulat „Educație pentru pace”. Munca sa în cadrul acestui program de conștientizare a necesității educației i-a adus două nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace.
Astăzi, metodele de predare Montessori continuă să fie cunoscute pe tot globul. Există 19 școli și grădinițe acreditate Montessori în România. Lista lor o puteți consulta pe site-ul Asociației pentru Dezvoltarea Educației Montessori în România.
Maria Montessori a murit la 6 mai 1952, în Noordwijk aan Zee, Olanda.
Iată câteva din cele mai importante idei ale pedagogiei montessoriene:
Dacă un copil trăieşte într-o atmosferă prietenoasă şi se simte important, învaţă să găsească dragostea în această lume.
Există un film despre viața Mariei Montessori, urmăriți-l dacă aveți timp. Merită.
Mulțumim clienților noștri pentru încrederea acordată!